24 juli 2011

Major League Baseball

Tänkte ta en liten titt på den stora basebolligan i väster och förklara dess upplägg.

Något som till en början kan vara chockerande är om man tidigare varit överraskad när t.ex. NHL spelar hela 82 matcher. Grundserien i Major League Baseball genomförs nämligen med hela 162 matcher per lag. Detta under en period av knappt sex månader. Ni inser själva att det är match nästan varje dag.

MLB är uppdelad i två “ligor” (idag sammanfogade i samma organisation), American League och National League. I den förstnämnda finns 14 lag och i den senare 16 lag. Att det inte är lika många lag i varje liga beror på att det inte ska behöva vara ett lag som står över spel varje dag. Lagen möts förvisso mellan ligorna men inte särskilt ofta och säsongen skulle därför riskera att bli onödigt krånglig att administrerar med ojämnt antal lag i varje liga.

I varje liga finns det tre divsion, East, Central och West. Totalt alltså sex divisioner med 4-6 lag. Lagen i samma divisioner möts extra ofta medan lag som t.ex. Mets och Yankees som spelar i olika ligor trots att de är i samma stad “bara” möts sex gånger per år. Som mest spelar vissa lag i samma division 19 matcher mot varandra under samma säsong. Varje lag möter å andra sidan bara en av lagen i den motsatta ligan under en säsong (med vissa undantag). Således spelar t.ex. nästan aldrig Chicago White Sox och New York Mets mot varandra. Faktum är att lagen aldrig möts på Mets hemmaplan. De enda mötena som över huvud taget aldrig skett är Washington Nationals (tidigare Montreal Expos, de hade mött alla) mot Royals och White Sox.

När säsongen är över går fyra lag vidare till slutspel från varje liga. Alla divisionsvinnare plus den bästa tvåan från vardera liga. Denna tvåa möter bästa ettan och och vinnarna i denna runda går till vad vi skulle kunna kalla semifinaler totalt men som egentligen är en match om ligatiteln. Ligavinnarna möts därefter i den välkända World Series. Alla serier i slutspelet spelas i bäst av sju.

2 kommentarer:

  1. Vill ju inte vara petig, eller så vill jag det =)

    Division Series spelas i bäst av fem matcher och inte bäst av sju. De andra serierna är som du säger bäst av sju matcher.

    Och så kan det vara bra att säga att om den bästa tvåan (kallad wild card) spelar i samma division som den bästa ettan så får de inte mötas utan då får wild card-laget möta den näst bästa ettan. Detta gör att t.ex. Boston Red Sox och New York Yankees inte kan mötas i ALDS.

    SvaraRadera
  2. Gött när man lär sig något av sitt eget bloggande. Fortsätt du vara petig, annars går jag runt och förvirrar folk :)

    SvaraRadera