21 juli 2011

Basebollkepsar

Det kan knappast ha undgått något att det gått mode i basebollkepsar. Varannan person som man ser på stan med keps på sig har (för det mesta) NY ihoptryckt i pannan. Jag tycker att det är jätteroligt när folk vill visa lagtillhörighet, det är en perfekt möjlighet för en intressant sportrelaterad diskussion. Så OTROLIGT tröttsamt det då är att majoriteten av alla bärare knappt har koll på att NY som emblem representerar NY Yankees, inte bara “New York” och garanterat mindre än 1% alls har något intresse av baseboll.


Det finns inte en kotte som går runt med attributer tillhörande kända fotbollslag utan att bry sig om klubben i fråga. Detsamma gäller även för de flesta andra sportklubbar, men tydligen inte inom baseboll. För att jag ska vara säker på att någons keps representerar ett genuint intresse måste jag nästan befinna mig på en basebollmatch och iaktta den övriga publiken där, alternativt se någon med en keps som man aldrig i livet skulle ta på sig om man inte var supporter. Kepsen till höger är kanske ett bra exempel :)


När jag går utanför dörren med min svarta White Sox-keps gör jag det därför att jag vill visa andra vilket lag jag håller på. Så länge som trenden med basebollkepsar håller i sig kommer folk förutsätta att det är ett modeuttryck. Det gör mig otroligt besviken! Har vid ett par tillfällen försökt inleda diskussioner med folk som skulle kunna ha haft ett intresse. Bägge gånger har det visat sig att det bara hade med mode att göra. En gång var det Detroit Tigers, en annan gång Red Sox. Kanske ledde mina initiativ till att de antingen slutade använda kepsen eller läste på om “sitt” lag. Önskedrömmar får man alltid ha!

Populära inslag bland kepsar är NY (95% av marknaden), LA (Dodgers) och Detroit. Har även sett en del NY Mets-kepsar men dessa är försvinnande få i mängden av Yankeed-diton. Det är knappast en hemlighet att denna exponering påverkat mig negativt mot främst Yankees, och hade White Sox hade samma överreprsentering av icke-fans så hade jag nog bytt klubb! När dessa eländen försvinner från marknaden kommer jag jubla, för i dagsläget påverkar de inte intresset för denna sport på något sätt.

8 kommentarer:

 1. Min förra kommentar verkar inte ha fastnat så jag försöker igen!

  Tack för länken här på bloggen och jag hoppas du har sett att jag återgäldat detta!? Och bra jobbat här! Fortsätt, fortsätt, fortsätt!!!

  Ang det du skriver om så gjorde jag en helt ovetenskaplig undersökning under 2 månader i Stockholm där jag "räknade" supporterprylar från amerikanska sportlag (baseboll och amerikansk fotboll. Inte NHL.) mot Europeiska sportlag. Teorin var att fler håller på Arsenal och Milan än på Yankees och Red Sox.

  Slutsatsen blev att alla dagar utom 5 dagar (2dagar "vann" fotbollen och 3 dagar var det oavgjort!) såg jag fler baseboll och amerikans fotboll-kepsar.

  Till sist så kan jag bara säga att jag håller med dig!

  SvaraRadera
 2. Jajamen, sett din länkning och den uppskattas!

  Spännande att du undersökt detta. Får kanske undersöka detsamma här i Göteborg. Är rädd för att det inte skulle bli några dagar med Europa i topp. Om det bara var så att intresset faktiskt var så stort för amerikansk sport så skulle jag inte klaga, men vi vet ju bägge att det inte är så.

  SvaraRadera
 3. Gör gärna det! Vore kul att se hur det ser ut i Götet också!

  SvaraRadera
 4. Bra inlägg! Önskar att det fanns ett genuint intresse hos de som bär fan wear, går själv mycket i NYY kläder och kepsar, men det är för att jag är ett fan såklart. Har dessutom en NYY tatuering, på vilken jag på en fest fick kommentaren/frågan "varför har du tatuerat in ett klädmärke på armen?". I det ögonblicket önskade jag mer än vanligt att NYY kläder inte var en modeaccessoar... Ibland ser man däremot folk med basebollkläder med spelarnamn, hos dessa kan det finnas en visst basebollintresse har min totalt ovetenskapliga undersökning visat, eller har de som bär dessa bara varit på besök på någon major league arena... :-)

  SvaraRadera
 5. Jag tror du har helt rätt kring spelarnamn på kläder. Om det sen skulle vara så att de saknar intresse iaf så kanske det åtminstone kan leda till en spännande diskussion kring deras upplevse av MLB. :)

  En annan iaktagelse som skulle kunna innehålla en del sanning är hur en eventuell basebollkeps ser ut. Är den färglagd i en massa färger som är svåra att koppla till klubben så kan det vara en varningsflagga. Likaså om kepsen har helt plan skärm bör detta vara själ till misstänka mode. Det senare exemplet gäller dock inte i USA har jag lärt mig!

  SvaraRadera
 6. Så nu kommer folk strypa mig när jag säger att jag har en NYY "jacka" och en SFG keps? ;) Men vem säger att man inte kan hålla på två lag, väst- resp. östkust

  :)

  /Niclas

  SvaraRadera
 7. San Fransisco Giants har ju en New York historik i alla fall, de var New York Giants innan laget drog till San Fransisco 1958... :-)

  SvaraRadera
 8. Sedär ja, det var mer än vad jag visste :)
  Jag är en sån människa som tycker om att titta på sport (i alla fall Hockey och Baseball), men när det gäller trivia, spelarigenkänning, statistik osv osv så är jag inte så inbiten :)

  /Niclas

  SvaraRadera