A. O. Lindstrom


Sågverk på Alnön.

Vi har kommit fram till vår tredje MLB-svensk. Axel Olaf Lindstrom föddes 26 augusti 1895 som sjätte barnet i en syskonskara på sju. Familjen bodde på Alnön utanför Sundsvall och Axels pappa jobbade som sågman. Det var en tuff tid i Sverige och efter insparade slantar valde man sommaren 1903 att flytta hela familjen till New Hampshire i USA efter att ha tagit båten från Göteborg till Boston.

Precis som övriga MLB-svenskar kom alltså Axel till USA som barn och växte därför upp med basebollen nära inpå. Sannolikt spelade han baseboll i flera andra klubbar före 21 års ålder men det är inte förrän hans debut i MLB som han dyker upp i listorna, innan dess hade han bland annat deltagit i första världskriget.

Philadelphia A's 1902-1919
Philadelphia Athletics hade 1916 en historiskt usel säsong med ett vinstprocent på 23,5%, sämst någonsin. Kanske var det därför lättare att släppa en mindre beprövad pitcher som Axel Lindstrom. Med 4 innings kvar och ledning mot Boston på Fenway Park i lagets sista match för säsongen släpptes Axel alltså fram. Han stod kvar matchen ut och släppte två hits och träffade en slagman. Det resulterade i två runs vilket inte var tillräckligt för att Boston skulle komma ikapp och Axel fick därmed en save i sin enda MLB-match. Ingen annan picher i klubben lyckades denna säsong få två saves och därmed delade Axel för flest saves den säsongen!

Enda kända bilden
 på Axel Lindstrom.
Bara för att MLB inte blev en framgång innebar detta inte slutet på Axels basebollkarriär.  Istället fortsatte han spela semiprofessionell baseboll i ytterligare 14 år och slutade karriären med ett ERA på 3.41 med 1920 års 2.72 i Worcester Boosters som höjdpunkt. Sista säsongen i Mobile Bears blev dock inget vidare. Med ett ERA på 7.29 över 25 matcher  och ett BA på .125 så insåg Axel, nu 35 år gammal,  att basebollkarriären var över. Istället sadlade han om till umpire och fortsatte på så sätt med basebollen i nästan 10 år till.

Axel  var 1940 umpire i Bi-State League vilket innebar att han dömde matcher runt omkring i North Carolina och Virginia. Det var en bra bit från hemmet i New Hampshire men Axel levde för sin baseboll så en lång resa hem var sannolikt inga problem.  Efter att ha dömt en hemmamatch för Reidsville Luckies skulle Axel 24 juni åka ner till Nashville för att hälsa på en gammal vän från sin tid i Nashville Volunteers där Axel spelade 1924 -1926. I samband med ett stopp i Asheville, inte långt från gränsen till Tennesee, ramlade Axel mycket olyckligt och slog sitt huvud så illa att han fick en allvarlig hjärnblödning och dog. Händelsen rubricerades som en olycka och ingen annan part var delaktig i händelsen. Axel O. Lindstrom blev bara 44 år. Han gifte sig aldrig och fick inga barn.

1 kommentar:

  1. Det är verkligen intressanta inlägg du skrivit om basebollsvenskarna! Keep up the good work! /Thomas

    SvaraRadera