"Dutch" Bold

Det finns mycket som skiljer Charlie Bold från övriga svenskar som spelat i MLB. Jag kommer avhandla dessa punkter allt eftersom men till en början kan det vara värt att veta att det efter mina eftersökningar, och med hjälp av andra, inte kunnat fastställa att Charlie faktiskt är född i Sverige!

Charlie föddes 27 oktober 1894 och åtta månader senare färdades han från sin "hemstad" Karlskrona till New York Dock var hans mamma redan bosatt i USA tillsammans med sin man och Charlies storasyster och det är fullt möjligt att mamma Ida begav sig hem till Sverige för att visa upp sin nyfödda son för familjen snarare än att Charlie faktiskt föddes i Karlskrona, något det saknas uppgifter om. Skulle det framöver visa sig att han är född i USA (jag skall leta vidare) så har vi bara tre MLB-svenskar medan Charlie Bold faller i samma kategori som Swede Risberg (vars pappa var från Landskrona) med flera som är andra generationens svenskar.

Charlie lämnade hur som helst Sverige när han var åtta månader. Charlie är unik i det att han bara har en svensk förälder. Pappan, William Washington Bold, var från Maine i USA och hans föräldrar var i sin tur från England. Charlie är också unik i hela basebollvärlden som den enda spelaren i MLB:s historia med namnet "Charles Dickens".  Charlie växte upp nordvästra USA och någon gång under sina dagar fick han smeknamnet "Dutch", ett smeknamn som jag inte lyckats härleda.

1914 blev Bold första svensken i MLB på nästan 30 år. Han hade anslutit sig till St. Louis Browns, ett lag som 40 år senare skulle bli Baltimore Orioles. St. Louis hade inte gått särskilt bra under senaste åren och hade slutat sist i American League två år i rad. Mot slutet av 1914, närmare bestämt 24 augusti, fick Charlie chansen att spela sin första match.  Det var i den ena matchen i dubbelmötet borta mot Phildalphia Athletics som Charlie fick chansen på första bas mot slutet av matchen istället för annars givne Ed Miller. Browns förlorade bägge matcherna denna dag, vilken av matcherna CHarlie spelade i är oklart men påverkar alltså inte historien i någon större utsträckning.

Charlie Bold återfinns i mitten på tredje raden uppifrån, nummer 23.
Fyra dagar senare var St. Louis Browns i New York för match på Polo Grounds. Återigen fick Charlie chansen på första bas mot slutet av matchen men Yankees vann med 9-5. Under dessa två matcher som Charlie spelade för St. Louis Browns, för mer blev det inte, hade han bara en At-Bat. Jag har inte lyckas utröna i vilken av de två matcherna som detta skedde men Charlie blev hur som helst utstrikad och fick lämna sin korta karriär i MLB helt utan hits. Som första basman är dock Charlie Sveriges hittills enda spelare som inte varit pitcher i basebollens finrum. Browns slutade säsongen på -11, deras bästa(!) säsong på fem år, knappast Charlie Bolds förtjänst.

Säsongen därpå spelade Charlie som förste basman i D-laget (motsvarar ungefär dagens A) Burlington Pathfinders från Indiana. På 444 at-bats hade han ett AVG på .234 och två homers. Efter detta finns det anteckningar om en Bold som 1917 hade 39 at-bats (.134)för Harrisburg Islanders. Sannolikt även detta Charlie då spelaren var 1B.

 Alltså ingen särskilt framgångsrik karriär för Charles "Dutch" Bold.  Idag lever han bäst vidare i form av inspiration till australiensiska coverbandet "Charlie Bold" som valde hans namn till sitt band för att han spelade bland de bästa utan att själv nå någon framgång.

5 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mattias, detta är ju alldeles fantastisk information! Hur har du fått fatt i allt detta och vad kommer intresset an på?

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera