28 juli 2011

Internationell baseboll, finns det?

Det är lätt att ta för givet att baseball primärt är en amerikansk företeelse. Kan man nämna en känd klubb så känner de flesta inte ens någon svensk klubb utan det är de stora amerikanska klubbarna som dyker upp i huvudet. Skulle jag börja prata om Japan eller Kuba som stora basebollnationer skulle nog många bara skratta.

Baseboll har sedan andra världskriget varit en enorm sport i Latinamerika och är i många fall större än fotboll där nere. Kuba, som är överlägsna i VM-historien, är tillsammans med bland annat Dominikanska Republiken och Venezuela tongivande länder i dagens baseboll. Många av spelarna från dessa länder återfinns i MLB och speciellt tydligt blir det i ett lag som Detroit Tigers där hela 6 spelare kommer från Dominikanska Republiken och fem spelare från Venezuela.

Baseboll är dock inte bara en stor sport i Latinamerika, det är också en enormt stor sport längs med Stilla havets östkust. Baseboll har mer åskådare än någon annan sport i Japan, och Sydkorea är inte långt efter. Sporten är redan stor i Taiwan och sprider sig idag snabbt på Kinas fastland..

I Europa känns det som att sporten är på frammarsch. Nederländerna och Italien är enormt mycket mer framgångsrika än några andra länder och har tillsammans spelat nästan samtliga europafinaler genom åren. På den interkontinentala nivån har dock Europeiska lag haft måttlig framgång och enda medaljen någonsin är Storbritanniens guld 1938. Värt att notera är att USA var det enda andra laget som deltog i detta VM så medalj var oundvikligt, samt att i VM deltar för det mesta bara amatörer vilket innebär att detta inte var USA:s bästa lag som Storbritannien mötte.

VM (World Cup) spelas vartannat år, härnäst i oktober i år, och innehåller historiskt sett nästan bara amatörer. Sen 1998 finns dock ett antal professionella spelare men dock inga från MLB. Detta löstes 2006 då man startade “World Baseball Classic” där även proffs kunde delta. Tävlingen spelas för andra gången 2009 och tredje gången blir 2013. Japan har vunnit bägges dessa turneringar före Kuba respektive Sydkorea. Trots laddat med proffs har USA bara en åttonde och en fjärde plats i dessa tävlingar.

Jag lovar göra mitt bästa för att följa VM senare i år och hålla er uppdaterade kring detta. VM pågår dock samtidigt som slutspelet i MLB (smart planering...) så vi får se hur mycket information som faktiskt sipprar ut. Sverige deltar INTE i årets VM p.g.a. av att vi slutade femma där och endast de fyra bästa fick VM-biljett.

4 kommentarer:

 1. Wow! Ännu en basebollblogg som jag kommer följa! Underbart! Lägger upp den som länk på min blogg. Keep up the good work! /Thomas

  SvaraRadera
 2. Gott att höra, tack. Det känns väldigt viktigt att vi lyckas sprida sporten till gemene man i Sverige, är lite trist med en så stor sport som så okänd i Sverige.

  Hur har det blivit med att se på svensk baseboll hittills i år? Läste någonstans att du hoppades få möjligheten.

  SvaraRadera
 3. Ja, det har varit mycket resande hit och dit, alldeles för lite i Sverige dock. Hoppas på att hinna ta igen lite av den svenska säsongen i augusti, eventuellt i Göteborg då vi ändå ska upp där och besöka vänner. Kikade in på Hajarnas hemsida som du skrev om i ett inlägg. Har för mig att den första basebollföreningen i Sverige bildades i just Göteborg någon gång på sent 1800-tal.

  SvaraRadera
 4. Det där måste jag forska vidare om, hade varit mycket spännande att veta mer om den där basebollföreningen!

  Jag skpade förresten nyss ett forum för baseboll där man diskutera lite av varje utanför bloggandet. ar inte hittat någon annanstans att diskutera baseboll på svenska förut så vi får la se om det blir något av detta... http://baseboll.freeforums.org/

  SvaraRadera