17 juli 2011

Baseboll och brännboll

Jag förklarade nyligen att många svenskar förutsätter att baseboll och brännboll har så många likheter att det nästan inte är någon skillnad. Vissa går t.o.m. så långt att de kallar baseboll för brännboll. Låt oss därför få klargöra några olikheter.

Både sporterna spelas förvisso med slagträ och boll. Det är dock ingen tennisboll (eller annan mjuk boll) som man slår på i baseboll utan en mycket hård och kompakt boll som väger nästan tre gånger så mycket.

Varje match består av 9 "omgångar" (s.k. innings). Under varje omgång är man både utelag och innelag en gång. Det är enbart innelaget som kan ta poäng. I brännboll (lite beroende på regler) kan utelaget ta poäng vid bränningar och lyror. Sådana poäng ges inte i baseboll! Detta betyder inte att lyror och bränningar är värdelösa, tvärt om. Om man tar lyra bränner man spelaren som slog bollen och när ett lag blivit bränt tre gånger är ens omgång över som innelag.

Det mest klassiska missförståndet är kanske det kring home-runs och vad som ger poäng. Poäng får varje spelare när den har klarat av ett helt varv men inte annars. En spelare får INTE fler poäng för en home-run. Däremot kan en home-run innebär fler poäng om det finns andra spelare ute på banan just då eftersom de också får poäng när de blir klara med sitt varv.

I brännboll kan det finnas massor av spelare ute på banan samtidigt som springer. I baseboll får det vara finnas EN spelare vid varje bas. Om en spelare springer till din bas så måste du springa vidare annars har den andra spelaren ingenstans att ta vägen.

Ett utelag i brännboll har alltid 9 spelare på banan. Tre längst bak, en vid varje bas, en spelare som enkelt förklarat tar hand om korta bollar (shortstop) samt en spelare som kastar bollen mot slagmannen (pitcher) och en spelare som fångar bollen om slagmannen missar sin boll (catcher).

Utöver detta finns det naturligtvis massor med regler, viktigast av dessa kanske regeln om hur man bestämmer giltiga kast av pitchern. Detta tar jag dock en annan gång då det skulle kräva en helt egen artikel.

Nästa vecka skall jag bl.a. skriva lite om basebollkepsar och dess popularitet. Räkna med några ordentliga kängor till främst New York Yankees i samband med detta ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar