23 mars 2012

Playoff och expansion - Del 3

Dags för sista delen i min expansionsdiskussion. För den som inte är särskilt insatt i MLB (det är knappt så att jag själv kan påstå mig vara detta) kommer andra halvan kanske upplevas som lite tråkig. Ingen fara, jag får skriva om något roligare för er nästa vecka :)

Jag har alltså spekulerat i två expansionslag till MLB, ett till vardera liga. Jag kommer nu förutsätta att det blir så och därför rita upp lite hur ligan skulle kunna se ut däefter och framför allt varför. Jag har valt ut Portland och New Orleans. Det skulle mycket väl kunna bli ett lag i öst istället för NO men det är svårt att välja mellan Charlotte/Memphis/Nashville så jag gjorde det enkelt för mig. Portland kommer nästan garanerat hamna i American League om de släpps in. Seattle är i stort behov av en rival som inte är Oakland, många lokala matcher i nordväst skulle hjälpa att sprida basebollen över hela landet än mer. New Orleans hamnar då av naturlig anledning i National League. När Astros försvinner från NL nästa år lämnas ett vakum i söder som NO kan fylla.

Nå, vad vill jag nu med detta? Framför allt vill jag ha bort ett överdrivet interleague-spel som blir verklighet nästa år. Men jag vill också få bort wildcard-systemet. Inget ont om Red Sox men vill se att att enbart divisionsvinnarna spela slutspel. Vissa kommer hävda att man riskerar att sortera bort det näst bästa laget (om en division är overpowered) från pennant-racet men för mig handlar baseboll om att det är hela USA:s (inkl. Canada till viss mån)  sport och genom att låta olika delar av USA mötas i ett slutspel så blir det så mycket mer hjärta i hela sporten. Det är vad jag vill se, och därför vill jag också se fyra divisioner i varje liga.

Fyra divisioner innebär att varje division har fyra lag och varje lag har 25% chans till slutspel. Det innebär att wildcards är helt borta och det innebär att till slutspelet går åtta lag totalt, lika många som 2011 men två färre än i 2012-2013. Hur skulle detta då se ut? Jo, det är faktiskt inte så krångligt, geografiskt är det t.o.m. rätt lätt.

AL West
Seattle
Portland
Oakland
LA Angels

AL Central
Minnesota
Kansas City
Texas
Houston

AL North
ChiSox
Detroit
Cleveland
Toronto

AL East
Boston
NY Yankees
Baltimore
Tampa Bay

NL West
San Francisco
LA Dodgers
San Diego
Phoenix

NL Central
Colorado
Milwaukee
ChiCubs
St Louis

NL Northeast
NY Mets
Philadelphia
Pittsburgh
Nationals

NL Southeast
Cincinatti
Atlanta
New Orleans
Miami

En del trevliga saker, rent geografiskt, får vi ut av det här. AL West och AL East blir rena kustserier vilket NÄSTAN gäller för NL West också. Toronto blir helt plötsligt inte en östlig stad vilket det egentligen aldrig varit och Texaslagen får spela i centrala USA. Det krångligaste är östra USA i National League. Cincinatti Reds får spela med tre extremt sydliga lag och anledningen är helt enkelt att det inte finns något alternativ. Det är i sig mindre konstigt än att Texas Rangers spelar i AL West idag, men är ändå inte optimalt. Men vad man alltså vinner på denna fördelning är att det aldrig kommer blir några pennant-race som blir en lokal angelägenhet (Red Sox-Yankees, Brewers-Cubs, Padres-Dodgers) utan hela slutspelet blir istället något för hela befolkningen att bry sig om.

Vad som också sker är ett lättare och rättvisare grundserieformat. 162 matcher har gällt sedan 1962 och fler än så går knappt att få in i spelschemat. Det känns logiskt at lägga sig ungefär där vi är idag vad gäller divisionsspel med tanke på att antalet matcher utanför kommer minska (fler ickedivisionslag att möta ger färre matcher per lag) men för att balansera upp schemat, och jag kan se hur jobbigt sånt här är för schemamakare, så får alla lag möta sina tre divisionsrivaler 24 gånger var på en säsong. Det innebär 72 matcher vardera vilket är lika många som idag men samtidigt något fler mot varje lag vilket får ses som rättvist. Det handlar ju trots allt mycket om vem som är bäst i varje division. Alla möter sen alla andra lag utanför divisionen (12 st) 6 gånger var vilket också är 72 matcher totalt.

Slutligen återstår interleague. Jag skulle vilja dra ner den minimalt men det kommer aldrig att hända så länge vi har två ligor, för mycket pengar. Alltså har jag valt ett system där lagen i varje division inte missgynnas av varandra. Alla lag i t.ex. AL East möter alla lag i NL West under ett år, 12 matcher varav 6 hemma och 6 borta. Nästa år möter man istället alla lag i en annan division o.s.v. så att man får möta samma lag i Interleague enbart vart fjärde år och enbart vart åttonde år på samma arena. Slutligen har jag reserverat 6 matcher för specifikt rivalicerande IL-spel. Detta innebär att vart fjärde år får t.ex. White Sox möta Cubs 9 gånger istället för 6, men det är av mindre betydelse och knappast någon som klagar över. Problemet kommer om ena laget är mycket sämre och därmed tappar mark i sitt divisionspel, men det är ju samma problem som redan finns idag.

Lät det grötigt? Antagligen! Har jag missat ett gäng viktiga detaljer? Säkerligen, och påminn mig då gärna. Jag vill dela med mig av kunskap men är också ivrig att lära mig saker själv!

Skulle vi förresten en dag få DH i bägge ligorna och IL-spelet går till överdrift? Knappast otänkbart... Får vi då, om tjugo år, en gemensam liga istället för som det ser ut idag? Vad sägs i så fall om följande åtta divisioner?

Northwest Division
Seattle
Portland
San Francisco
Oakland

Southwest Division
Los Angeles Dodgers
Los Angeles Angels
San Diego
Arizona

South Division
Colorado
Kansas City
Texas
Houston

Midwest Division
Minnesota
Milwaukee
Chicago Cubs
Chicago White Sox

Great Lakes Division
Toronto
Detroit
Cleveland
Pittsburg

Northeast Division (aaaaaningens overpowered)
Boston
New York Mets
New York Yankees
Philadelphia

East Division
St Louis
Cincinatti
Washington
Baltimore

Southeast Division
Atlanta
New Orleans
Miami
Tampa Bay

Fredag idag, trevligt! Kanske skulle lägga basebollen åt sidan för resten av dagen... Försöka går ju ;)

6 kommentarer:

  1. Intressanta åsikter. Du har bara 7 divisioner i ditt sista förslag. Saknar nog SouthEast Miami, Tampa, Atlanta och New Orleans

    SvaraRadera
  2. Ahh, väl uppmärksammat. Hade listorna i notepad, var nog lite ivrig när jag klippte och klistrade. Bör vara fixat nu :)

    SvaraRadera
  3. är inte så insatt i expansionsnacket men varför inte 2 nya lag i AL och 0 i NL?
    16 lag i varje liga med 4 divisioner?

    SvaraRadera
  4. Jo, grejen är att Houston Astros byter från NL till AL fr.o.m. 2013 så då kommer det vara 15 lag i bägge och därav en jobbig obalans.

    SvaraRadera
    Svar
    1. jo jag kom precis på det så jag skulle rätta mig själv. dumstrut på.

      Radera
    2. Ingen fara, hade jag fått samma fråga för ett år sen hade jag inte ens kunnaat svara på vilka lag som spelar i vilken liga :)

      Radera