4 mars 2012

Playoff och expansion - Del 1

I fredags blev det så klart, det vi alla väntat på att få svar kring! Playofflagen i MLB utökas från 8 till 10 vilket innebär att de två bästa lagen som inte vinner en division får spela en direktmatch om vem som får möta bästa ettan i slutspelet.

Jag tycker denna förändring är mycket positiv även om systemet för den skull inte automatiskt blir perfekt. Lite tankar:

* Det blir viktigare att vinna sin division eftersom den tidigare wildcardplatsen hade samma värde som en vinst eftersom allt platser gav en "kvartsfinal". Nu kommer man direkt din vid divisionsvinst men riskerar allt i en playoffmatch om man får ett av årets wildcard.

* Det blir fler lag som har en god chans att nå slutspel under senare delen av säsongen. Det ger bättre mer spänning för samtliga fans.

* Ett lag som slutar trea i en division kan vinna World Series. Detta är enligt mig ett stort problem där det helt plötsligt kan börja handla om att formtoppa sig till slutet och där början av säsongen inte spelar någon större roll. Kanske överdriver jag men jag tycker det vore kul om hela säsongen faktiskt spelade större roll.

Som ligan ser ut i år må det vara så att fördelarna överväger men redan nästa säsong kommer säsongen bli smått kaotisk. Houston Astros byter då från National till American League vilket i sig är positivt eftersom de två ligorna blir jämnstora. Dock innebär detta att det är 15 lag i varje liga och alltså måste antingen ett lag stå över varje serie (vilket är omöjligt, kalenderutrymme finns ej) eller så måste ett lag från vardera liga möta varandra varje speldag. Interleagueplay alltså från första till sista dagen på säsongen. Hur pigga är t.ex. Cardinals på att börja säsongen med en match mot Seattle Mariners? Vill Yankees spela säsongsavslutning mot Padres? Jag är inte helt säker på att de flesta lagen, och knappast heller fansen, är så sugna på att se interleaguematcher utspritt över hela säsongen.

Om detta inte uppskattas finns endast två alternativ:

1. Ett annat lag byter liga. Då är vi åter till en dåliga fördelningen med 16-14.

2. MLB expanderar med ytterligare två lag för att skapa 16-16 och således kan man begränsa interleaguespel till hur det ser ut idag samtidigt som de bägge ligorna fortsätter vara balanserade.

I del 2 kommer jag spekulera lite i hur en expansion, som måste vara enda vägen framåt, skulle kunna se ut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar