11 mars 2012

Playoff och expansion - Del 2

Som jag skrev i mitt förra inlägg så anser jag att enda vägen fram för MLB efter Astros flytt från national till American League är en expansion med två lag. Det finns absolut nackdelar med detta, främst det faktum att det redan idag finns många klubbar med ekonomiska problem. Däremot anser jag att ett överdrivet interleaguespel är ett betydligt större hot mot basebollens popularitet, och de områden där nya lag skulle kunna bli aktuella lär vara städer som ligger långt från redan existerande MLB-lag.

En titt på potentiella framtida lag:
Portland är den mest givna platsen för ett nytt lag i hela USA. Många skulle kanske säga Las Vegas men jag kommer till varför det inte är troligt. Portlandområdet är invånarmässigt det största i USA utan ett MLB-lag . Oregon är kanske inte USA:s direkt viktigtigaste stat ut marknadssynpunkt men här finns ett stort basebollintersse. Portland har i dagsläget (sedan 1½ år) INGEN basebollklubb ens i Minor League men det finns en stark drivkraft att återfå en klubb. Närmaste kloubb är Mariners som säkert skulle klaga över att förlora lite av sitt upptagningområde men är trots allt samma avstånd där som mellan t.ex. Arlington och Houston så har svårt att se det som ett större problem.

Memphis: Mellersta delarna av östra USA är en vit fläck på basebollkartan. Närmaste laget är Atlanta Braves och det har ett stor(!) fanbase i området vilket gör placering av ett nytt lag svårare. Memphis Redbirds Sounds är  stadens AAA-lagen med bra publiksnitt. Dessutom finns det totalt åtta AAA-AA i Tennessee samt North/South Carolina och man förtjänar ett lag på högsta nivå. Alternativet är såklart Nashville, en stad som är nästan identisk med Nashville i storlek och som också har ett AAA-lag. Där finns dock historiskt sämre publiktillströmmning samtidigt som man ligger närmare Atlanta.

Charlotte (South Carolina) är isf ett bättre mer östligt alternativ. De har också ett AAA-lag  fast med ett helt uselt publiksnitt. Staden är dock större än Memphis och ligger lika långt från Atlanta. I övrigt, se Memphis.

New Orleans är en känd stad av många anledningar, men bland annat för deras fanatiska fans. Vad som INTE finns i staden är dock ett lag i MLB. Man har ett AAA-lag (Zephyrs) men det är allt. NO skulle kunan bli en mycket frisk fläkt i MLB med sin något annorlunda kultur och man skulle husera långt från närmaste andra lag, Astros.

Vancouver: Många villl se ett nytt lag i Kanada. Bluejays har idag hela den kanadensiska marknaden (med undantag för små portioner av Twins, Mariners och Red Sox) och basebollintresset i landet är på uppgång. Vancouver är ett intressant alternativ med en stark idrottsrörelse, erkänt fanatiska (lite för fanatiska?) fans samt en enorm potentiell marknad. Ett stort problem: Bara 20 mil till Seattle!

Varken vi vill eller inte så är följande två alternativ mindre troliga!

Montreal: När MLB lämnade Montreal 2004 fanns det AAA-klubbar som nästan hade lika stor publik som Expos. Det stora intresset från 80-talet var som bortblåst och man hamnade istället i Washington med i praktiken helt nytt lag. Även om det inte finns några direkt konkurerande marknader förutom Bluejays är intresset i Montreal rätt kallt vad gäller baseboll vilket gör möjligheterna för Montreal att få en expansionsplats otrolig.

Las Vegas: Många vill se Las Vegas, USA:s kanske mest expansiva stad, i sportens finrum. Faktum är att ingen toppliga har ett lag i Las Vegas och om det framöver blir ett lag här kommer det sannolikt handla om ett inomhuslag, troligtvis basket. Det finns också en historisk problematik för Las Vegas. Basebollen har alltid kämpat hårt mot vadslagning och som stor spelstad ligger detta LV i fatet. Black Sox-skandalen 1919 samt Pete Rose, som satsade pengar på matcher han själv spelade i, har lett till att MLB inte vill ha något att göra med vadslagning och liknande. Därför kommer vi inte heller att se ett lag i Las Vegas på länge.

I min sista del kommer jag diskutera mer hur denna expansion faktiskt skulle kunna genomföras rent praktiskt. Risken finns att den delen också blir rätt tråkig så se till att undvika den om du tyckte att detta inlägg var trist ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar