22 april 2012

Perfect Game

Alexei Ramirez ger Humber chansen
att svalka av sig i direktsändning.
Det var kanske oundvikligt att jag idag skulle skriva om "perfect game" och allt det innebär. Igår lyckades nämligen Philip Humber, femma i Chicago White Sox rotation, med denna bedrift.

Att kasta ett perfect game innebär att man aldrig får släppa en enda slagman till första bas. Till skillnad från en no-hitter, som med all önskvärd tydlighet avser att man inte får släppa någon hit, så får man vid en perfect game inte heller släppa någon walk eller träffa någon av slagmännen. Perfect game innebär alltså att samtliga 27 slagmän blir "out" och detta är ett de svåraste sakerna man kan lyckas med i baseboll. Humber är endast den 21:a pitcher som lyckats och ingen pitcher har någonsin gjort det två gånger.

Detta är första gången jag själv fått uppleva ett perfect game så det var synnerligen häftigt att det hände just en White Sox-pitcher. Det är en speciell känsla när man kommer närmare och närmare de 27 outs som behövs. Jag slutade helt bry mig om lagets offensiv, och blev i 9:e nästan sur på Lillibridge som tog sig till första bas och sen tog ytterligare en run upp till 4-0 för Sox. Allt handlade om Humber, han fick sitta helt ensam på White Sox bänk. Ingen pratade med honom, han försökte inte säga något. Han bara satt där och stirrade rakt fram. Före 9:e inningen hade Humber inte släppt 3 balls vid en enda at-bat! Det blev två i sista inningen men vem bryr sig såhär i efterhand :)

Lite "kul" fakta om gårdagens perfect game och tidigare prestationer:
*Humber behövde bara 96 pitches för sin prestation igår, sjunde bästa någonsin (med reservaion för Cy Young vars perfect game inte registrerade antal pitches.
*Humber behövde bara 29 starter för att lyckas, näst lägst i historien och ingen pitcher utanför för White Sox har varit snabbare.
*Humber blev tredje White Sox-pitcher att kasta ett perfect game, ingen klubb har fler perfect games (Yankees har också tre)
*Humber är andra Texasbo, först var Charlie Robinson (också White Sox) som också var den som var snabbast (5 starter!)

*Addie Joss behövde bara 74 pitches 1908, David Wells behövde hela 120 90 år senare.
*Från Robertson 1922 tog det hela 34 år innan MLB fick se ett nytt perfect game, av Don Larsen.
*Från Dallas Braden 9 maj 2010 tog det endast 20 dagar till Roy Halladay upprepade prestationen.
*Fem perfect games har slutat 1-0.
*Två matcher har slutat 6-0, största vinsten i ett perfect game.
*Randy Johnson var äldst när han lyckades vid 40 års ålder 2004.
*Catfish Hunter var yngst, endast 22 år, när han lyckades 1968.

SvDBohus, SMP, HD, GPAB, BLT, NSD, ST, VLT, VK, NA, UNT, Cor, Arb1, Arb2, DN, GD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar