26 september 2011

Svenskar i MLB

Baseboll på Heden i Göteborg 1904
Får ofta frågan "finns det några svenskar i amerikanska basebolligan?" och kan bara beklagande förklara att Sverige tyvärr inte är en så framstående nation i sporten som vi skulle vilja vara och att det var länge sen det fanns någon svensk på de stora arenorna... Vänta ett tag! Det har alltså funnits svenskar i basebollen finrum? Ja, faktum är att det faktiskt är så, men det var mycket länge sen och det var inga renodlade basebollspelare som flyttade till USA för att spela baseboll.

Charles Hallström var långt före sin tid (basebollen kom till Sverige i början av 1900-talet) när han fick chansen att debutera för Providence Grays redan 1885. Han var från Jönköping men emigrerade med sina föräldrar till USA och spelade amatörbaseboll i Chicago när Providence, som var regerande mästare, kom på besök för en match mot White Stockings (sedermera White Sox). Då man saknade en pitcher för dagen fick Hallström hoppa in och spela en match. Providence förlorade matchen, Hallström släppte 11 runs och spelade aldrig mer i National League.

Eric Ericson i Detroit Tigers
Det skulle dröja nästan 30 år innan en ny svensk fick chansen men mer om det alldeles strax. Ytterligare två svenskar fick nämligen senare chansen, Charlie Bold 1914 och Axel Lindström 1916. Charlie som var 1B spelade två matcher för St. Louis Browns (idag Baltimore Orioles) där han på två matcher endast fick en at-bat och aldrig noterade något träff. Axel Lindström pitchade fyra innings för Philadelphia Athletics i en match 1916 och släppte två runs. Han samlade dessutom på sig en RBI som slagman under matchen.

Nå, tillbaka till den person jag utelämnat. Detta eftersom han var långt mycket bättre än de andra svenskarna. Medan de tillsammans fanns på plan i fyra matcher så pitchade Eric Erickson i 145 matcher under sju säsonger (1914, 1916, 1918-22) för New York Giants, Detroit Tigers och Washington Senators. Eric Erickson var född i Göteborg och exakt när han flyttade till USA förtäljer inte historien men liksom alla andra var han en del av den stora utflyttningen ur Sverige som skedde kring förra sekelskiftet. 1919 pitchade Erickson så väl att han var bäst i American League vad gällde strikeouts över en hel match med ett snitt på drygt 5,5. 1920 slog han också sin och Sveriges enda home run genom tiderna i basebollens finrum.

Med Ericksons sista match 1922 så tar också svensk basebollhistoria i Major League Baseball en paus. Jag säger paus därför att jag förutsätter att vi en dag återigen har en svensk spelare i MLB och då kommer det vara en spelare som vuxit upp med basebollen. I dagsläget finns fyra svenskar som deltagit i MLB European Academy: Oscar Carlstedt, Niklas Melin, Robin Lausen och i år Johan Höglund. Carlstedt och Lausen har dessutom nyligen spelat Collegebaseboll i USA. Vi får väl se vad som händer, det finns mycket kvar att göra för att svenska ungdomar ska ha en chans att nå dit vi alla vill en dag!

5 kommentarer:

 1. Mycket intressant inlägg! +1
  Jag funderade för en sekund på vilka jag själv kunde komma på och det första (och enda, tyvärr) namn som poppade upp var Charles August "Swede" Risberg, men det visade sig efter lite enkelt Googlande att han inte var svensk, utan svenskättling, så det kan ju inte räknas. Dessutom är det inte så kul att vara mest ihågkommen för Black Sox skandalen / det riggade World Series 1919...

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Om man verkligen, verkligen vill kan man ju låtsas att Dan Uggla och Erik Hamren är svenskar. Och Matt Lindstrom som ju åtminstone har missionerat sin mormontro i Sverige.

  SvaraRadera
 4. Hehe, ja, det finns ju onekligen en mängd spelare med svenskklingande namn till och med i dagens uppsättning. Extra kul med Hamren eftersom vår egen Erik också spelat baseboll!

  Får kanske bli ett par inlägg om Swede Risberg och Black Sox (svårt att summera i endast ett) någon gång framöver under den tomma vintersäsongen, jag har ju trots allt en bok om honom här hemma :)

  SvaraRadera
 5. Grymt bra inlägg!

  SvaraRadera