21 januari 2012

Svenskättlingar

Basebollsäsongen är nästan en vecka närmare och medan jag väntar på en ganska ordentlig basebollförsändelse från nordöstra USA så tänkte jag skriva lite om de svenskättlingar som idag spelar professionell baseboll.

Över en miljon svenskar utvandrade som bekant till USA under den stora utvandringsvågen för drygt 100 år sedan. Ingen av dessa hade några planer på att  bli basebollspelare i samband med flytten och jag har tidigare skrivit om de fyra svenskar som trots detta hamnade i MLB. Idag finns det naturligtvis ett gäng aktiva spelare med svenska rötter och jag tänkte skriva lite om några av dessa.

Ett första namn som dyker upp för de flesta är Braves andrabasman Dan Uggla. Ugglas farfars far utvandrade sannolikt till USA på 1870-talet men familjen verkar inte ha behållt det svenska arvet vid liv. Vid en intervju om hans bakgrund frågade en reporter något i stil med om han skulle trivas i Stockholm. Uggla undrade då var Stockholm låg, så svenskintresset är sannolikt lågt.

Matt Lindstrom, relief pitcher för Rockies, har också svenskt påbrå och här skall det vara bättre med svenska bakgrunden. Lindstrom har tydligen bott ett år i Sverige under en period och skall kunna tala någorlunda begriplig svenska.

Erik Hamren, och då menar jag inte förbundskaptenen i fotboll som förvisso har ett SM-silver i baseboll, bör vara en annan svenskättling. Hamren är relief pitcher i Sand Diego Padres, men mer än att hans far heter Jon Hamren har jag inte lyckats lista ut.

Det bör finnas en mängd spelare med mer tarditionella "son"-namn som också härsammar från Sverige men det orkar jag inte rota i här. Slutligen vill jag dock också nämna Gary Cederstrom. Liksom övriga är han svenskättling men han är inte någon framgångsrik basebollspelare utan istället är han umpire! På meritlistan finns bland annat att han var tredjebasumpire i World Series nu i höst. En svensk i World Series alltså, fantastiskt :)

Om någon vet någon annan aktiv svenskättling får ni gärna hojta till i kommentatorsfältet!

8 kommentarer:

 1. Får passa på att nämna Chuck Lofgren också. Han är inte MLB än men ingår i Giants organisation på AAA-AA-nivå.

  Hittade nyligen Lofgren på twitter där han skrev "very deeply rooted Swede" på min fråga om hans svenska rötter. Hans fulla namn Charles Walfred Lofgren tyder på att det kan ligga mycket sanning i hans påstående :)

  SvaraRadera
 2. Lars Anderson, första basman i Boston Red Sox låter ju ganska svenskt. Han har spelat 24 matcher de två senaste säsongerna.

  SvaraRadera
 3. Adam Lind i Blue Jays måste väl vara svenskättling (eller åtminstone skandinav). hittar inte mycket om honom nu men jag lovar att leta vidare!

  SvaraRadera
 4. Mot: Rotat runt kring Lars Andersson men inte hittat hans farföräldrar än. Pappan heter "George E Anderson" för den som själv vill rota vidare, född 1948-09-10.

  Martin: Berätta gärna vad du hittar, låter ju rätt säkert som du säger!

  SvaraRadera
 5. Och för den som nu eventuellt undrar: Ja, jag har inte bara baseboll som intresse utan även släktforskning ;)

  SvaraRadera
 6. Hittar tyvärr inget om Adam Lind, kanske delvis för att jag inte har lika stort för släktforskning som du har.
  Är det någon som hittar något om honom så är jag väldigt nyfiken :)

  SvaraRadera
 7. Jag har hittat tillbaka till hans farfars farfar, som dock fortfarande var från USA. Lutar alltså att det är svårt att få reda på hur långt tillbaka som Adam Linds släkt kom till USA.

  SvaraRadera
 8. Hur är det med Willie Bloomquist?

  SvaraRadera