4 december 2011

Vintermöte

Var ett tag sen jag skrev, kan bero på att basebollsäsongen är över och jag valde att inte skriva om World Series eftersom det sköttes så bra av andra bloggare.

Nu i veckan (måndag-torsdag) är det dock dags för det årliga Winter Meetings. Där träffas tränare, managers eller dylikt från alla klubbar i MLB samt en hel del andra involverade i basebollen för att bland annat genomföra Rule 5 Draft,. Det är också under detta möte som många trades inför säsongen 2012 kommer genomföras. Eftersom 2011 var första gången som jag helhjärtat la ner tid på baseboll så har jag ingen tidigare koll på denna draft och detta inlägg får därför ses som en inlärning både för mig och er.

Rule 5 Draft är en draft där alla klubbar får möjlighet att plocka spelare från andra klubbars minor league-lag. För att undvika att bli av med sina mest lovande unga spelare har därför klubbarna haft möjlighet att fylla sina laguppställningar med upp till 40 spelare. I övrigt känns mycket igen från de flesta drafter i amerikansk sport. Sämsta laget (enligt vinster-förluster) väljer först i varje runda och när alla gjort sina val börjar runda två med samma lagordning. Det luriga är att en vald spelare måste ingå i 25-mannalaget under en hel säsong i sin nya klubb och alltså inte placeras i minor league. Om så inte sker har den tidigare klubben rätt att ta tillbaka honom. Det finns en mängd detaljer som specificerar hur aktiv spelaren måste vara men det kan ni få läsa på själva.

Värt att notera är att just denna draft historiskt inte har så många drafts. 2010 draftades till exempel endast 19 spelare, och hela 15 klubbar valde att inte göra någon draft. När säsongen var över hade endast sex av dessa 19 spelare blivit kvar i klubben som draftade dem.

Utöver detta draftande så kommer det med all säkerhet ske en hel del trades nu i veckan. Ni kommer säkert läsa mer om detta i någon av våra svenska basbeollbloggar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar